Deceuninck sluit kringloop met opening nieuwe recycling fabriek

Deceuninck opent een nieuwe recyclingfabriek in Diksmuide (België) op de terreinen van haar bestaande PVC compoundingfabriek die jaarlijks 105.000 ton compound produceert. De investering bedraagt € 3 miljoen voor het recyclen van postindustrieel en postconsumer harde PVC. De fabriek heeft een capaciteit van 20.000 ton per jaar waarmee Deceuninck Recycling in Diksmuide de grootste recycler van harde PVC in de Benelux wordt. Maar liefst 100% van de gerecyclede grondstof wordt door Deceuninck in nieuwe kozijnsystemen en bouwproducten verwerkt. Deceuninck begon 50 jaar geleden al met het ontwerpen van 100% recyclebare producten en vandaag sluit de kring volledig.

Tom Debusschere, CEO:
“Deze nieuwe activiteit past binnen onze wereldwijde strategische visie. We noemen het: “Building a sustainable home’ en is gebaseerd op 3 pijlers: Innovation, Ecology, Design. Wij zien het als onze plicht om te recyclen. Tot heden besteedden wij dit uit, maar nu hebben we ons eigen competentiecentrum op de terreinen van onze PVC compoundfabriek. We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste aanpak is en dat de investering binnen 3 jaar winstgevend zal zijn. PVC kozijnen met enkel glas uit eind jaren ’60 en ’70 worden nu vervangen door beter isolerende kozijnen met dubbel of driedubbel glas. Aangezien de echte doorbraak van PVC op de kozijnenmarkt in de jaren ’80 was, verwachten we een stijging van recycling van postconsumer PVC in de komende jaren. PVC is een waardevol materiaal en hoort niet thuis op de vuilstort of in de verbrandingsoven. Oude, gedemonteerde kozijnen kunnen voor recycling naar Deceuninck worden gebracht. De inzameling en het transport doen we samen met openbare en privé afvalverwerkingsbedrijven, bouwondernemingen, raamfabrikanten en -plaatsers in een radius van 500 km, inclusief Noord-Frankrijk en West-Duitsland. We nodigen alle partners uit hun postconsumer harde PVC voor recycling naar Diksmuide te sturen. Naar verwachting zal in 2016 de capaciteit van 20.000 ton volledig benut zijn. De meest groene grondstof is grondstof die je niet verbruikt. Vandaag, op de 75e verjaardag van Deceuninck, sluiten we de kringloop.”

Decennialang engagement in het teken van duurzaamheid
Deceuninck werd in 1937 opgericht en bestaat nu 75 jaar. In 1960 begon de extrusie van rolluikprofielen en schroten. In 1967 startte Deceuninck, als één van de pioniers in Europa, met het ontwerpen en extruderen van raamprofielen. Vanaf het begin was recycling van het PVC productieafval onderdeel van het businessmodel. In de jaren ’80 begon Deceuninck met externe partners PVC zaagafval uit de kozijnproductie op te halen en te recycleren.

In 2000 was Deceuninck medeoprichter van EPPA, de Europese sectororganisatie, en hielp mee de doelstellingen van Vinyl2010, het vrijwillig engagement van de industrie, te realiseren. Het engagement omvatte de recycling van 200.000 ton postconsumer PVC tegen 2010. Met 260.000 ton deed de industrie waartoe ze zich geëngageerd had. VinylPlus, de opvolger van Vinyl2010, engageert zich om in 2020 jaarlijks 800.000 ton te recyclen. De Europese Commissie verkiest vrijwillige engagementen boven regelgeving en vraagt andere industriesectoren met gelijkaardige initiatieven te komen. VN secretaris-generaal Ban-Ki Moon toonde zijn waardering voor Vinylplus met een verwijzing ernaar tijdens de VN conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio+20). De PVC industrie geeft het voorbeeld.

deceuninck_recycling_dedusting

deceuninck_recyclingfabriek

De kringloop sluit door hergebruik van gerecyclede grondstof in nieuwe producten
De afgelopen 25 jaar ontwikkelde Deceuninck producten en processen die elke beschikbare kg gerecyclede PVC kunnen verwerken. Vensterbanken en wandbekledingsprofielen worden voorzien van een decoratieve folie. In 2004 lanceerde Deceuninck het Beebo-gamma voor muurbekleding. Interieurarchitecten loofden het product als echt duurzaam, een exclusieve decoratieve folie op gerecycled basismateriaal. In 2004 ontwikkelde Deceuninck de Cyclefoam geluidswand die nu langs vele snelwegen, TGV-lijnen en luchthavens in Europa te zien is.

EuCertPlast-certificatie
Sinds vorige week is Deceuninck Recycling gecertificeerd volgens EuCertPlast. EuCertPlast is een certificatieprogramma voor bedrijven die postconsumer kunststoffen recyclen. Het programma strekt zich uit over heel Europa. Deceuninck is één van de eerste PVC recyclingbedrijven die deze certificatie hebben ontvangen. In de korte samenvatting merkten de auditors op: “…We zijn onder de indruk van enkele opmerkelijk goed opgezette systemen zoals het opsporingssysteem van aangevoerd afval tot gerecyclede grondstof, de opleidingsprogramma’s voor medewerkers en het management, het interne informaticasysteem (DEPLIS), de technische installatie en de netheid van de site. Dit is zeer uitzonderlijk in het wereldje van kunststofrecyclers….”

Duurzame innovatie: hoogste isolatie bij het laagste materiaalverbruik en 100% recyclebaar
PVC is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vraagt. De nieuwste generatie kozijnen zal naar verwachting meer dan 50 jaar worden gebruikt. Voor isolatie zijn PVC ramen het meest economisch en gezinnen kunnen tot 50.000 liter (*) stookolie besparen. Deceuninck streeft bij de ontwikkeling van nieuwe innovaties naar de best mogelijke isolatie met het laagst mogelijke materiaalverbruik. Onlangs lanceerde Deceuninck de Zendow#neo kozijnenserie met glasvezelversterkte profielen. Zendow#neo haalt passiefhuis isolatiewaardes met 40% minder gewicht. De recyclingfabriek in Diksmuide beschikt over de technologie om Deceuninck’s glasvezelversterkte PVC volledig te recyclen.