Alles over isolerend dubbelglas en HR++ beglazing

Om de kwaliteit van isolerend dubbelglas en HR++ beglazing te garanderen en de eigenschappen tot hun recht te laten komen, moet dit op de juiste wijze worden geplaatst. Voor het plaatsen van isolatieglas is deskundigheid en vakmanschap nodig. KBZ heeft dat in huis en levert en plaatst het glas volgens de NEN 3576 en NPR 3577 normen.

Waar moet u op letten en rekening mee houden bij de keuze voor glas.

Onderhoud

Vanaf het moment dat de beglazing is geplaatst, bent u zelf verantwoordelijk voor het goed onderhouden hiervan. Zo heeft u niet alleen langer plezier van uw isolerend dubbelglas of HR++ beglazing, maar houdt u ook recht op garantie.

Normen en richtlijnen bij onderhoudswerkzaamheden
Voor het onderhoud van isolerend dubbelglas of HR++ beglazing zijn normen en richtlijnen opgesteld. Voor u is het belangrijk dat het schilderwerk, de afdichting tussen de beglazing en het kozijn (kit en/of beglazingsrubbers) in goede staat zijn en blijven en eventueel aanwezige beluchtingsgaten (openingen aan de buitenkant van het kozijn) schoon en open blijven.

Slecht onderhoud aan het kozijn verhoogt de kans op schade aan uw beglazing. Wij adviseren om tenminste één keer per jaar het kozijn inclusief schilderwerk, de kit en/of de beglazingsrubbers te (laten) controleren op eventuele gebreken.

Kleurbeleving van glas

Glas is nooit helemaal kleurloos. Het heeft, afhankelijk van de dikte, altijd een bepaalde tint. Bij grote ruiten zijn kleurverschillen mogelijk, omdat hiervoor dikker glas moet worden gebruikt dan voor kleinere ruiten. U kunt het risico van kleurverschil uitsluiten door alle beglazing in dezelfde glasdikte uit te voeren.

HR++ beglazing heeft door de coating een iets andere kleur dan gewoon isolerend dubbelglas. Het is mogelijk dat tussen de coatings van verschillende fabrikanten of tussen leveringen van dezelfde fabrikant, kleine kleurverschillen zitten. Bij vervanging van een bestaande ruit kan er dus een klein kleurverschil met de andere ruiten ontstaan. Overleg hierover vooraf met onze glaszetter.

Waarom kunststof?

Vraag direct een offerte aan

Profiteren van alle voordelen die kunststof producten én KBZ Kunststof Kozijnen u te bieden hebben? Maar eerst een goed overzicht van uw wensen en de bijbehorende kosten? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan!

Dit zeggen onze klanten

Lees meer ervaringen

Meer informatie

Offerteaanvraag kort
Akkoord gebruik gegevens *

Condensvorming

Condensvorming aan de kamerzijde
Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak. Met HR++ beglazing is het risico op condensvorming het kleinst, enkel bij een hoge luchtvochtigheid en geringe ventilatie is dit nog mogelijk. Bij standaard isolerend dubbelglas en zeker bij enkele beglazing zal veel eerder condens aan de kamerzijde ontstaan. Dit is echter geen fout in het product!

Eventuele condensvorming is te voorkomen door goed te ventileren. Zeker als u uw bestaande beglazing laat vervangen, moet dus goed gekeken worden naar de mogelijkheden om te ventileren.

Condensvorming aan de buitenzijde
Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product het is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van de beglazing.

Aan de buitenzijde komt condensvorming in een beperkt aantal situaties voor, maar het is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog is, kan de condens terugkomen.

Thermische breuken

Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.

Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met het ‘gewoon’ breken van glas. Typisch is de inloop, die loopt altijd vanaf de glasrand over de kortste afstand naar de koude-/warmtezone, waarna de breuk duidelijk van richting verandert en vervolgens in een grillige vorm verder loopt. Of er sprake is van een thermische breuk kunt u het beste door onze glasspecialist laten beoordelen.

Hoe voorkomt u een thermische breuk?
Een thermische breuk is geen productfout, maar het gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas. Daarom valt een thermische breuk niet onder de garantie. U kunt de kans op thermische breuken fors verkleinen door:

  • Het plaatsen van jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing;
  • Verwarmingselementen niet te dicht bij de beglazing te plaatsen;
  • De beglazing niet te beschilderen of te beplakken met plakfolie;
  • Geen grote voorwerpen te plaatsen aan de binnenkant, dicht achter de beglazing;
  • Voorkom handelingen die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld een gerichte koude waterstraal op een door de zon verwarmde beglazing).

Een thermische breuk kan worden voorkomen door gehard glas toe te passen. Gehard glas is speciaal behandeld glas dat tegen veel grotere temperatuurverschillen kan en minder gevoelig is voor een thermische breuk. In situaties waar het glas te maken kan krijgen met grote temperatuurverschillen is het dus raadzaam gehard glas te laten plaatsen.

Een ander belangrijk voordeel van gehard glas is dat het ook veiligheidsglas is en bij een breuk in kleine veilige korrels uiteenvalt en dus geen ernstig letsel veroorzaakt. Laat u hierover informeren door onze glasspecialist.